
Какво да сготвя с кайма: Вкусни и креативни рецепти за всяка трапеза
Каймата е универсален и достъпен продукт, който може да се използва за приготвяне на разнообразни и вкусни ястия. Независимо дали имате под ръка телешка, свинска, пилешка или агнешка кайма, възможностите са безкрайни.
Класически кюфтета
Съставки:
- 500 г кайма (телешка или свинска)
- 1 яйце
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1/2 ч.л. кимион
- 1/2 ч.ч. галета
- 1/4 ч.ч. вода
- 1/4 ч.ч. нарязан магданоз
Приготовление:
- Смесете всички съставки в голяма купа и омесете добре.
- Оформете кюфтета с желаната големина.
- Загрейте тиган с малко олио и изпържете кюфтетата до златисто кафяво от двете страни, около 4-5 минути на страна.
- Сервирайте с гарнитура по избор – картофено пюре, салата или ориз.
Спагети със сос
Съставки:
- 500 г кайма
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 консерва (400 г) домати, нарязани на кубчета
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. риган
- 2 с.л. зехтин
- 400 г спагети
Приготовление:
- Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
- Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
- Добавете доматите, доматеното пюре, сол, черен пипер, захар, босилек и риган. Оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути.
- Междувременно сварете спагетите според инструкциите на опаковката.
- Сервирайте спагетите със соса и поръсете с настърган пармезан.
Лазаня
Съставки:
- 500 г кайма
- 1 пакет кори за лазаня
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 консерва (400 г) домати, нарязани на кубчета
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. захар
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. риган
- 2 с.л. зехтин
- 500 г рикота или извара
- 2 ч.ч. настъргана моцарела
- 1/2 ч.ч. настърган пармезан
- 2 яйца
Приготовление:
- Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
- Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
- Добавете доматите, доматеното пюре, сол, черен пипер, захар, босилек и риган. Оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути.
- В голяма купа смесете рикотата (или изварата) с яйцата и 1 чаша настъргана моцарела.
- В предварително намазнена тава за печене подредете ред кори за лазаня, след това слой от месния сос и накрая слой от рикота сместа. Повтаряйте до изчерпване на продуктите, завършвайки със слой месен сос.
- Поръсете с останалата моцарела и пармезан.
- Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-40 минути до златисто.
Пълнени чушки с кайма
Съставки:
- 500 г кайма
- 8-10 средно големи чушки
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч.ч. ориз
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.ч. нарязан магданоз
Приготовление:
- Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
- Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
- Добавете ориза и гответе още 2-3 минути.
- Добавете доматеното пюре, сол, черен пипер, червен пипер и нарязан магданоз. Разбъркайте добре.
- Изрежете капачетата на чушките и премахнете семената.
- Напълнете чушките със сместа от кайма и ориз.
- Подредете чушките в тава за печене и налейте малко вода на дъното.
- Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 45 минути.
Мусака
Съставки:
- 500 г кайма
- 4-5 картофа, нарязани на тънки кръгчета
- 1 голям патладжан, нарязан на тънки кръгчета
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 консерва (400 г) домати, нарязани на кубчета
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. канела
- 1 ч.л. риган
- 2 с.л. зехтин
- 2 ч.ч. бял сос бешамел (масло, брашно и мляко)
Приготовление:
- Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
- Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
- Добавете доматите, доматеното пюре, сол, черен пипер, канела и риган. Оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути.
- Междувременно запържете нарязаните картофи и патладжани в отделен тиган до златисто.
- В предварително намазнена тава за печене подредете слой картофи, след това слой патладжани и слой месен сос. Повторете до изчерпване на продуктите.
- Накрая залейте с белия сос бешамел.
- Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 40 минути до златисто.
Кайма с картофи на фурна
Съставки:
- 500 г кайма
- 5-6 средно големи картофа, нарязани на кръгчета
- 1 глава лук, нарязан на ситно
- 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 2 с.л. доматено пюре
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 2 с.л. зехтин
- 1 ч.ч. бульон (зеленчуков или месен)
Приготовление:
- Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
- Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
- Добавете доматеното пюре, сол, черен пипер и червен пипер. Разбъркайте добре.
- В предварително намазнена тава за печене подредете слой картофи, след това слой от каймата и продължете да редите така до изчерпване на продуктите.
- Налейте бульона в тавата.
- Покрийте с фолио и печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 45 минути. Махнете фолиото и печете още 10-15 минути до златисто.
Каймата е основна съставка в много класически и модерни рецепти. С нея можете да приготвите както ежедневни ястия, така и специалитети за празнични поводи. Всяко от тези предложения е лесно за изпълнение и ще донесе разнообразие на вашата трапеза. Приятен апетит!