Press ESC to close

Какво да сготвя с кайма?

Какво да сготвя с кайма: Вкусни и креативни рецепти за всяка трапеза

Каймата е универсален и достъпен продукт, който може да се използва за приготвяне на разнообразни и вкусни ястия. Независимо дали имате под ръка телешка, свинска, пилешка или агнешка кайма, възможностите са безкрайни.

Класически кюфтета

Съставки:

  • 500 г кайма (телешка или свинска)
  • 1 яйце
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч.ч. галета
  • 1/4 ч.ч. вода
  • 1/4 ч.ч. нарязан магданоз

Приготовление:

  1. Смесете всички съставки в голяма купа и омесете добре.
  2. Оформете кюфтета с желаната големина.
  3. Загрейте тиган с малко олио и изпържете кюфтетата до златисто кафяво от двете страни, около 4-5 минути на страна.
  4. Сервирайте с гарнитура по избор – картофено пюре, салата или ориз.

Спагети със сос

Съставки:

  • 500 г кайма
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 консерва (400 г) домати, нарязани на кубчета
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сух босилек
  • 1 ч.л. риган
  • 2 с.л. зехтин
  • 400 г спагети

Приготовление:

  • Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
  • Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
  • Добавете доматите, доматеното пюре, сол, черен пипер, захар, босилек и риган. Оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути.
  • Междувременно сварете спагетите според инструкциите на опаковката.
  • Сервирайте спагетите със соса и поръсете с настърган пармезан.

Лазаня

Съставки:

  • 500 г кайма
  • 1 пакет кори за лазаня
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 консерва (400 г) домати, нарязани на кубчета
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сух босилек
  • 1 ч.л. риган
  • 2 с.л. зехтин
  • 500 г рикота или извара
  • 2 ч.ч. настъргана моцарела
  • 1/2 ч.ч. настърган пармезан
  • 2 яйца
Свързани теми:  Най-често срещаните грешки при кандидатстване за кредит

Приготовление:

  • Загрейте зехтина в дълбок тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
  • Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
  • Добавете доматите, доматеното пюре, сол, черен пипер, захар, босилек и риган. Оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути.
  • В голяма купа смесете рикотата (или изварата) с яйцата и 1 чаша настъргана моцарела.
  • В предварително намазнена тава за печене подредете ред кори за лазаня, след това слой от месния сос и накрая слой от рикота сместа. Повтаряйте до изчерпване на продуктите, завършвайки със слой месен сос.
  • Поръсете с останалата моцарела и пармезан.
  • Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 30-40 минути до златисто.

Пълнени чушки с кайма

Съставки:

  • 500 г кайма
  • 8-10 средно големи чушки
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.ч. нарязан магданоз

Приготовление:

  • Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
  • Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
  • Добавете ориза и гответе още 2-3 минути.
  • Добавете доматеното пюре, сол, черен пипер, червен пипер и нарязан магданоз. Разбъркайте добре.
  • Изрежете капачетата на чушките и премахнете семената.
  • Напълнете чушките със сместа от кайма и ориз.
  • Подредете чушките в тава за печене и налейте малко вода на дъното.
  • Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 45 минути.

Мусака

Съставки:

  • 500 г кайма
  • 4-5 картофа, нарязани на тънки кръгчета
  • 1 голям патладжан, нарязан на тънки кръгчета
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 консерва (400 г) домати, нарязани на кубчета
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. канела
  • 1 ч.л. риган
  • 2 с.л. зехтин
  • 2 ч.ч. бял сос бешамел (масло, брашно и мляко)
Свързани теми:  Как да съхраняваме и поддържаме нашите плетива и прежди: Съвети за дълготрайна грижа

Приготовление:

  • Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
  • Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
  • Добавете доматите, доматеното пюре, сол, черен пипер, канела и риган. Оставете да къкри на слаб огън за около 20 минути.
  • Междувременно запържете нарязаните картофи и патладжани в отделен тиган до златисто.
  • В предварително намазнена тава за печене подредете слой картофи, след това слой патладжани и слой месен сос. Повторете до изчерпване на продуктите.
  • Накрая залейте с белия сос бешамел.
  • Печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 40 минути до златисто.

Кайма с картофи на фурна

Съставки:

  • 500 г кайма
  • 5-6 средно големи картофа, нарязани на кръгчета
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 с.л. доматено пюре
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 ч.ч. бульон (зеленчуков или месен)

Приготовление:

  • Загрейте зехтина в тиган и запържете лука и чесъна до златисто.
  • Добавете каймата и гответе, докато стане кафява.
  • Добавете доматеното пюре, сол, черен пипер и червен пипер. Разбъркайте добре.
  • В предварително намазнена тава за печене подредете слой картофи, след това слой от каймата и продължете да редите така до изчерпване на продуктите.
  • Налейте бульона в тавата.
  • Покрийте с фолио и печете в предварително загрята на 180°C фурна за около 45 минути. Махнете фолиото и печете още 10-15 минути до златисто.

Каймата е основна съставка в много класически и модерни рецепти. С нея можете да приготвите както ежедневни ястия, така и специалитети за празнични поводи. Всяко от тези предложения е лесно за изпълнение и ще донесе разнообразие на вашата трапеза. Приятен апетит!