Press ESC to close

Рефинансиране на кредит: Кога си струва?

Рефинансирането на кредит е процесът на замяна на съществуващ кредит с нов, с цел постигане на по-изгодни условия.

Кога си струва да рефинансирате кредит?

 • Когато можете да получите по-нисък лихвен процент: Това е най-честата причина за рефинансиране. Ако лихвените проценти са паднали от времето, когато сте теглили първоначалния си кредит, може да можете да получите по-нисък лихвен процент по нов кредит, което ще ви спести пари в дългосрочен план.
 • Когато искате да консолидирате няколко кредита: Ако имате няколко кредита с различни лихвени проценти и месечни вноски, може да можете да ги консолидирате в един кредит с по-ниска лихва и по-лесна за управление месечна вноска.
 • Когато искате да промените срока на погасяване: Ако искате да удължите или съкратите срока на погасяване на кредита си, рефинансирането може да ви даде тази възможност.
 • Когато искате да добавите или премахнете обезпечение: Ако имате обезпечен кредит, може да можете да го рефинансирате като необезпечен кредит, или обратно.

Важно е да се отбележи, че рефинансирането на кредит може да има и някои недостатъци:

 • Може да има такси за рефинансиране: Когато рефинансирате кредит, може да ви се наложи да платите такси за обработка, такси за оценка и други такси.
 • Може да загубите лихвени проценти: Ако рефинансирате преди края на фиксирания период на вашия първоначален кредит, може да загубите лихвени проценти.
 • Може да понижите кредитния си рейтинг: Подаването на нова заявка за кредит може да понижи кредитния ви рейтинг, което може да затрудни получаването на кредит в бъдеще.

Преди да рефинансирате кредит, е важно да прецените внимателно всички плюсове и минуси. Изчислете колко пари можете да спестите, като рефинансирате, и се уверете, че можете да си позволите разходите за рефинансиране. Сравнете оферти от различни кредитори, за да получите най-добрата възможна лихва. И не забравяйте да прочетете внимателно договора за рефинансиране, преди да го подпишете.

кредитен консултант

Съвети:

 • Не рефинансирайте, само защото можете. Рефинансирането си струва само ако ще ви осигури по-изгодни условия.
 • Сравнете оферти от няколко кредитора. Не се задоволявайте с първата оферта, която получите.
 • Прочетете внимателно договора за рефинансиране. Уверете се, че разбирате всички условия, преди да подпишете.
 • Потърсете финансова помощ, ако имате нужда. Ако не сте сигурни дали рефинансирането е подходящо за вас, можете да се обърнете към кредитен консултант.
Свързани теми:  Най-често срещаните грешки при кандидатстване за кредит

Заключение:

Рефинансирането на кредит може да бъде чудесен начин да спестите пари и да подобрите финансовото си състояние. Но е важно да прецените внимателно всички плюсове и минуси, преди да вземете решение.